A leggyorsabb komp Stockholmból Helsinkibe

Utoljára frissítve


Finnország és Svédország fővárosai jó összeköttetéssel rendelkeznek személyszállító kompjáratokkal. Stockholm és Helsinki távolsága körülbelül 250 mérföld vagy 400 km, így egy kellemes egyéjszakás utazás. Nagyon gyakori, hogy a hétvégén Helsinkiből látogatnak el Stockholmból. Például péntek este indulunk Stockholmból, szombaton reggel érkezünk Helsinkibe, majd szombat este indulunk Helsinkiből, és vasárnap reggel érkezünk vissza Stockholmba. Ugyanez az utazástípus Helsinkiből Stockholmba gyakori. Ha Stockholmban vagy Helsinkiben él, ez az utazás megfizethető módja annak, hogy elmeneküljön egy hétvégére.

Stockholm és Helsinki mindössze 400 km-re (250 mérföldre) vannak egymástól.
Stockholm és Helsinki mindössze 400 km-re (250 mérföldre) vannak egymástól.

Finnország és Svédország jó kompkapcsolattal rendelkezik. Sok finn és svéd egyaránt élvezi a kompokat, különösen azért, mert a fedélzeten vám- és adómentesen vásárolhat. Bizonyos termékek árai különösen kedvezőek lehetnek a szárazföldi árakhoz képest. Emiatt sok "mini körutazás" indul Stockholmból, amelyek egy napig körbehajózzák a stockholmi szigetcsoportot, mielőtt visszatérnének Stockholmba.

Mennyi ideig tart a komp Stockholm és Helsinki között?

A komp átkelés Stockholm és Helsinki között 16 és 17 óra között van

Hány komp indul Stockholm és Helsinki között?

Két menetrend szerinti személyszállító komp közlekedik Stockholm és Helsinki között. Mivel a távolság viszonylag nagy, a hajók nagyok és a verseny alacsony, nem sok komp közlekedik közvetlenül Stockholm és Helsinki között (mint például Helsinki és Tallinn, vagy Észak-Németország és Dánia között). Ezeket a hajókat nehéz már kompoknak nevezni, mert mindegyik 2-3 ezer ember befogadására alkalmas, és kabinok és fedélzeti szórakozási lehetőségek, például szaunák, táncklubok, élő előadások széles választékát kínálják. Közelebb vannak a tengerjáró hajókhoz, mint a kompokhoz.

1. lehetőség: Tallink-Silja M/S Silja Symphony + Szerenád

Operátor Tallink Silja logója
Időtartam 15:45 tényleges (+1 óra időzóna)
Indulás naponta 1
Stockholmi kikötő Värtahamnen
Helsinki kikötője South Harbor Olympia terminál
Megálló(k) Mariehamn

A Tallink-Silja egész évben napi egyszeri kompjáratot üzemeltet Stockholm és Helsinki között, rövid időre megállva az Åland-szigeteken. Két hasonló hajójuk van, az M/S Silja Symphony és az M/S Silja Serenade, amelyek a Balti-tengeren közlekedő legnagyobbak közé tartoznak. Az átkelés 15 óra 45 percet vesz igénybe.

2. lehetőség: Viking Line

Operátor Viking Line logója
Időtartam 15:40 tényleges (+1 óra időzóna)
Indulás naponta 1
Stockholmi kikötő Stadsgården
Helsinki kikötője Katajanokka
Megálló(k) Mariehamn

A Viking Line szolgáltatása lényegében megegyezik a Tallink-Siljával. Minden este 16:30-kor indulnak, majd rövid időre megállnak Mariehamnban, mielőtt továbbmennének Helsinkibe, és másnap reggel 10:10-kor érkeznének. A teljes utazási idő 15 óra 40 perc, így ez a leggyorsabb átkelés Stockholm és Helsinki között. Az ezen az útvonalon közlekedő hajók egyformán nagyok és jól felszereltek egy kellemes estéhez.

Az igazi leggyorsabb komp

De várj! Van gyorsabb út komppal! Ha Stockholmból komppal utazik a finnországi Turkuba (Helsinkitől nyugatra), a komp rész mindössze 11 óra az Aland-szigeteken való megállással vagy 8,5 óra (csak személygépkocsival utazóknak) a Finnlines társasággal. Ezután autóval vagy 2 órás vonattal vagy busszal utazhat Helsinkibe!
A buszok és vonatok Turkuból óránként indulnak (5-10 perc autóút Turku központjába, kb. 5 euró taxival odamenni). Összességében az utazás mindössze 11-14 órát vesz igénybe, és ezek a kompjegyek gyakran olcsóbbak, mint a Stockholmból Helsinkibe tartó közvetlen járat.

Kompok Stockholmból Turkuba

+

Vonatok Turkuból Helsinkibe
Buszok Turkuból Helsinkibe

Egyéb kompok Svédország és Finnország között

A Stockholmtól közel 600 km-re északra fekvő Umeå-ból komp is közlekedik a finnországi Vaasába.

Összegzés

Más útvonalaktól eltérően (pl. Helsinki és Tallinn között) nincs nagy különbség az utazási idők között Stockholm és Helsinki között. A Viking Line-nal és a Tallin Siljával körülbelül 15 órát tölt a fedélzeten, míg a St. Peter Line-nal egy plusz órát. Ezek az utak mindig egyik napról a másikra zajlanak, és az üzemeltetők közötti apró különbségek nem nagyon szembetűnőek.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ