Jelzetlen balti-tengeri kikötő

A Balti-tenger személyszállító kompkikötőinek listája

A Balti-tengeren több mint 50 személyszállító kompterminál és kikötő található, amelyekben rendszeres személyszállító kompforgalom közlekedik. Egyes kikötőknek egyetlen utasterminálja van, másoknak pedig több terminálja van ugyanazon a kikötőn belül (pl. Tallinn, Helsinki). A következő listán megtalálható a legtöbb – ha nem az összes – érintett utaskikötő a Balti-tengeren.

Utoljára frissítve 2022-04-17

További információért válassza ki az egyes városokat, településeket vagy kikötőket

Dánia

Dánia a Balti-tengeren és az Északi-tengeren terül el. A balti oldalon nagy kompforgalom halad Dánia és Németország, Svédország és (korlátozottan) Lengyelország között.


Észtország

Észtország gazdag kompiparral rendelkezik, a szárazföldön belül és környékén található számos szigetnek köszönhetően. A legnagyobb utaskikötők Tallinnban vannak, ahol nagy a jármű- és személyforgalom Helsinki felé. További személyszállító kompkikötők Paldiski, Hiiumaa, Saaremaa és Peipus-tó területén találhatók.


Finnország

Finnországnak számos személyszállító kompkikötője van Helsinkiben, Turkuban, Ålandon, Hankóban és Vaasában. Helsinkiben és Ålandon nagy a tengerjáró kompforgalom, és zavarba ejtően sok kikötő és terminál található. Turkunak csak két utaskikötője van, Vaasának és Hankónak pedig csak egy.


Németország

A Balti-tenger északi határával Németország gazdag tengeri történelemmel rendelkezik. Számos személykomp indul Kielből, Lübeckből/Travemundéből és még sok más célállomásra Dániába, Svédországba, Lengyelországba, sőt Finnországba is.


Lettország

Lettország méretéhez képest jó kompkapcsolattal rendelkezik a Balti-tengeren. Lettországban három fő kompkikötő található: Ventspils, Riga (a főváros) és Liepāja.


Litvánia

Litániában korlátozott kompipar működik, alkalmanként kompok indulnak a fő kikötővárosból, Klaipėdaból.


Norvégia

Bár technikailag nem a Balti-tengeren, van néhány kompútvonal, amelyek a Balti-tengertől indulnak és Norvégiában végződnek, például Koppenhágából Oslóba és Frederikshavnból Oslóba. Norvégia jól fejlett körutazási és komphálózattal rendelkezik, bár kevesen lépik át a nemzetközi határokat.


Lengyelország

Lengyelország aktív kompkikötőkkel rendelkezik Gdyniában, Gdańskban és Świnoujście-ben, ahonnan kompok indulnak Németországba, Svédországba és Dániába.


Oroszország

Oroszországnak két kikötője van a Balti-tengeren, rendszeres tengerjáró kompforgalommal. Szentpétervár – Morskoj és Kalinyingrád. Szentpétervárnak rendszeres kompjáratai vannak Helsinkibe és alkalmanként Tallinnba a St. Peter Line-nal, valamint a nyár folyamán "speciális" (évente egyszer vagy kétszer) járatai vannak más nagy szolgáltatóktól a Balti-tengeren.


Svédország

Svédország meglehetősen nagy tengeri jelenléttel rendelkezik, számos személyszállító kompkikötővel szerte az országban. Stockholmban hatalmas személyszállító kompipar működik, a Balti-tenger minden irányába indulnak hajók. Malmöben és más dél-svédországi helyeken szintén nagy a kompforgalom Németországba, Dániába és Lengyelországba.


A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ