Stockholm kompkikötői és termináljai

Utoljára frissítve


Stockholm a balti-tengeri személyszállító kompközlekedés központja, számos kikötőből gyakran indulnak kompok Svédországban és a Balti-tengeren belül. Stockholmban különösen fontos megjegyezni, hogy honnan indul a komp, mert lehet, hogy a városközpont közelében van, és 100 kilométerre is lehet. Annak ellenére, hogy egy nagy régióban sok kikötő található, általában lehetőség van buszjárat megszervezésére Stockholm központjából a komp üzemeltetőjével, valamint tömegközlekedési lehetőségekkel.

A következő hat kikötőben van rendszeres személy- és járműkompforgalom Stockholmban, északról délre rendezve:

  • Grisslehamn - Stockholmtól körülbelül 100 km-re található kisváros
  • Kapellskär - Stockholmtól körülbelül 80 km-re található kisváros
  • Värtahamnen - Városközpont
  • Frihamnen - Városközpont
  • Stadsgården - Városközpont
  • Nynäshamn – Stockholmtól mintegy 60 km-re délre található kisváros

Menjünk bele.

Map of Stockholm County with Stockholm's passenger ferry ports marked
Stockholm megye térképe Stockholm személyszállító kompkikötőivel.

Grisslehamn

Grisslehamn egy apró város Stockholm megye északi pontján. Grisslehamn több mint 100 km-re északra található Stockholm városközpontjától, így ez a legtávolabbi utaskikötő Stockholmhoz. Az Eckerö Linjen naponta közlekedik komppal Grisslehamn és Eckerö között, Ålandon (Finnország).

Az Eckerö Linjen buszjáratot kínál, amely Grisslehamnt Stockholm, Norrtälje és Uppsala között köti össze az indulási időpontokkal összhangban.

Kapellskär

Kapellskär Stockholm központjától több mint 80 km-re északra található. A Finnlines kikötőbe indul ide, hajói Ålandon keresztül Turkuba (Naantali) indulnak. A Viking Line innen is üzemeltet néhány műveletet, Ålandra is. Az észtországi Paldiski is elérhető a DFDS segítségével.

Több buszjárat is elérhető.

Map of Stockholm city center with Värtahamnen, Frihamnen, and Stadsgården ports marked.
Map of Stockholm city center with Värtahamnen, Frihamnen, and Stadsgården ports marked.

Värtahamnen

Värtahamnen a Tallink-Silja fő kikötője Stockholmban, ahonnan hajók indulnak Helsinkibe, Turkuba, Ålandra, Rigába és Tallinnba. A Tallink-Silja állomásról transzferbuszok állnak rendelkezésre, amelyek közvetlenül a városközpontba mennek, egyébként menjen a helyi buszra, vagy sétáljon 500 méterre a Gärdet metróhoz, amely gyorsan eljuttatja Önt a központba. Vegye figyelembe azt is, hogy a hajó megérkezésekor több száz, ha nem több ezer ember indul majd a buszra és a metróra, így hasznos lehet, ha előzetesen jegyet vásárol, és megtervezi az útvonalat.

Frihamnen

Frihamnen meglehetősen közel van Värtahamnenhez, és a St. Peter Line kikötője Stockholmban (hajók Helsinkibe, majd Szentpétervárra), valamint a legtöbb tengerjáró hajó, amelyek egész évben látogatják Stockholmot. A Värtahamnenhez hasonlóan itt is elérhetők a csatlakozó buszok, valamint a metró lehetőség.

Stadsgården

A Stadsgården a Stockholm óvárosához, Gamla Stanhez legközelebbi személyszállító kompkikötő. A Viking Line innen működik, hajói Ålandra, Turkuba és Helsinkibe indulnak. Helyi buszok állnak rendelkezésre, csakúgy, mint a Viking Line által üzemeltetett transzferbuszok. A kikötő körülbelül 20 percnyi sétára található a Gamla Stantől és 45 percre a T-Centralentől.

Nincs kényelmes metrókapcsolat Stadsgårdenbe, így a busz vagy gyalog az egyetlen járható út. Előre tervez!

Departing Stockholm aboard a ferry from Stadsgården port.
Departing Stockholm aboard a ferry from Stadsgården port.

Nynäshamn

Nynäshamn Stockholmtól 60 km-re délre található. Sok sétahajó köt ki Nynäshamnban, amikor Stockholmba látogat, csakúgy, mint a Stena Line (a lettországi Ventspils városába közlekedő járatok) és a Destination Gotland Ferries (Gotland felé közlekedő járatok).

A többi kikötőhöz hasonlóan az autóbusz-transzfereket is az üzemeltetők kínálják és szervezik, hogy illeszkedjenek a kompok érkezési és indulási menetrendjéhez. Nynäshamnnak van egy kisvasút-állomása is, amellyel körülbelül egy óra alatt eljuthat Stockholmba.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ