Mit kell csinálni egy napra Stockholmban

Utoljára frissítve


Kilátás

Kompok Stockholmba

Miért érdemes Stockholmba látogatni?

Stockholm Svédország fővárosa, a Milaren-tavat a Balti-tengerrel összekötő csatornákon található. A városon belül 14 sziget található, ezért Stockholmot gyakran „Észak Velencéjének” is nevezik.

Ma ez egy gyönyörű, jól karbantartott város, rengeteg múzeummal, templommal, kastélyral és történelmi hellyel, amelyek meglátogatásával heteket tölthet el. Ezért, ha Stockholmban tartózkodik egy rövid látogatásra, fontos, hogy előre tervezzen, hogy a legtöbbet hozhassa ki korlátozott idejéből.

Ebben a cikkben egy tervet kínálunk Önnek, hogyan tölthet el legjobban egy napos kirándulást Stockholmban.


Megközelítés a városközpontba a kikötőből

Stadsgarden kikötője: Ha komppal érkezik a Stadsgarden kikötőn keresztül, napi tömegközlekedési bérlet megvásárlásával a 2-es busszal vagy a 401-es, 413-as, 443-as, 445-ös, 474-es busszal juthat el a városközpontba.

Värtahamnen kikötője: Ha komppal érkezik a Vartahamnen kikötőn keresztül, napi tömegközlekedési bérlet vásárlásával a 13-as villamossal juthat el a városközpontba.


A város felfedezése


Kungsträdgården tér

A város felfedezését a Kungsträdgården térről kezdheti. A tér mellett található egy park, ahol egész évben fesztiválokat, kiállításokat, bolhapiacokat tartanak.


Városháza

Ezután elsétálhat a városházához, amely Stockholm egyik leghíresebb épülete. Az épületet ma a városi tanács és a város központi közigazgatása használja. A Nobel-díjasok tiszteletére banketteket is tartanak itt, a házasságkötéssel együtt.


Riddarholmen-sziget és Stadsholmen-sziget

A Riddarholmen-sziget és a Stadsholmen-sziget Stockholm történelmi központját alkotja, ahol bíróságok és kormányzati szervek találhatók. A Riddarholmen templom Riddarholmen szigete fölé emelkedik. A város egyik legrégebbi épülete és a svéd királyok sírja. A szigetről a Riddarholmsbrunn hídon át juthatunk el Gamla Stan-ba (az óvárosba), amely megőrizte a középkor megjelenését és szellemiségét. Itt található a királyi palota és a Nobel Múzeum. A királyi palota a svéd király jelenlegi rezidenciája. A palotában számos múzeum található, amelyek a svéd királyok kincseit mutatják be.


Djurgarden - "Múzeumsziget"

Alternatív szabadidős tevékenységként Stockholmban a stockholmi Skeppsbron rakpartról komppal juthatunk el a svédek által múzeumszigetnek becézett Djurgarden szigetére. Különféle múzeumok találhatók itt: botanikusok, az ABBA zenekar múzeuma, a mesés Junibacken múzeum Carlsonnal és a Muminokkal. Az Északi Múzeumban található egy gyűjtemény, amely Skandinávia sajátosságait mutatja be.

Stockholm metró

Érdemes megemlíteni a stockholmi metrót is, amely a világ egyik legszebb metrója, és méltán nevezhető külön látványosságnak Stockholmban. Ne hagyja ki az utazást a világ leghosszabb művészeti galériájában – ahogy a stockholmi metrót szokták nevezni.


Étel

Stockholm drága város, és persze ugyanez vonatkozik az ételekre is. Számos lehetőség van, ahol pénzt takaríthat meg, és finoman étkezhet. Először is vannak üzleti ebédek, amelyek Stockholm szinte minden éttermében elérhetőek. Az üzleti ebédek az étlapon Dagens rätt vagy Dagens ebédként vannak megjelölve, és általában 11 és 14 óra között tartanak nyitva. Egy másik megfizethető alternatíva a házi készítésű ételek a templomi kávézókban. A menü hús-, hal- és vegetáriánus ételek széles választékát kínálja. Egy másik lehetőség az ízletes, olcsó ételekre Stockholmban a svéd beltéri piacok. A legnépszerűbbek a Söderhallarna, a Hötorgshallen és az Östermalms Saluhall ételgalériák. Ezek a svédek kedvenc helyei, ahol friss élelmiszert és ízletes harapnivalókat vásárolhatnak.

Kellemes utazást kívánunk, és reméljük, hogy ez a cikk segít megtervezni stockholmi tartózkodását. Ha hirtelen nem volt ideje alaposan megtervezni Stockholmi látogatását, a város turisztikai központjai segítenek eligazodni. A központok munkatársai elmondanak minden szükséges információt, például a múzeumok nyitvatartási idejét, a metrózás módját, és a város térképeit is megadják. Köszönöm és jó hajózást!

Kompok Stockholmba
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ