A leggyorsabb komp Turkuból Stockholmba

Utoljára frissítve


Turkut és a svéd fővárost, Stockholmot mindössze 250 kilométer választja el a Balti-tenger. A két város között szinte a teljes távolságon elnyúlik egy nagy szigetcsoport, ahol az Åland-szigetek találhatók. A Turku és Stockholm közötti komp egy csodálatos utazás, mert a szigetcsoport a Balti-tenger egyik legszebb vidéke. A kompút a Finnország és Svédország között közlekedő sofőrök számára is hasznos, mert jelentős időt takarít meg. Turkuból Stockholmban lehet aludni és ébredni, míg a Botteni-öböl körül autóval 1800 km körül van.

Turkut és Stockholmot 250 kilométernyi szigetcsoport választja el.
Turkut és Stockholmot 250 kilométernyi szigetcsoport választja el.

Körülbelül egy órával a Finnlines napi kétszeri indulása Naantali (Turku) és Kapellskär (Stockholm) között a leggyorsabb. Ami a leggyorsabb, az természetesen különbözik a gyalogos utasok és a járművekkel utazók esetében. Ha jármű nélkül próbál eljutni Stockholm városközpontjába, érdemes a Viking Line-t vagy a Tallink Silját megnézni. Ha azonban a végső úti cél nem Stockholm városközpontja, akkor érdemesebb a Finnlines-szal menni, mert a ki- és berakodás Stockholmból nem okoz gondot a kikötő központon kívüli elhelyezkedése miatt.

Stockholm kikötői

Stockholmnak legalább öt különböző utaskikötője van a kompforgalom számára. A Turku és Stockholm közötti személyszállító kompjáratoknál jelenleg csak hármat használnak. Stockholmtól kissé északra található a Finnlines által használt Kapellskär. A városon belül a Viking Line által használt Stadsgården és a Tallink-Silja által használt Värtahamnen is található.

Turku kikötői

Magának Turkunak van egy kikötője a személyszállító kompforgalom számára, de a közeli Naantali városa, amely mindössze 14 km-re van, szintén rendelkezik kompforgalommal. A FerryScannél a Naantali-t hozzáadjuk a Turku kereséseihez, mert lényegében Turkuhoz kapcsolódik, és rendszeres buszjáratok közlekednek a városközpontba.

1. lehetőség: Finnlines – Finnswan + Finnfellow

Operátor Finnlines logója
Időtartam 8-9 óra
Indulás naponta 2
Turku kikötője Naantali
Stockholmi kikötő Kapellskär
Megálló(k) Långnäs (Åland)

A Finnlines naponta kétszer közlekedik Turku és Stockholm között, az Åland-szigeteken keresztül. Finnswan és Finnfellow hajóik a stockholmi Kapellskärből indulnak, és megállnak Långnäsben (Åland), mielőtt továbbhaladnának Naantaliba (Turku). Ez az útvonal nem foglalható, hacsak nem autóval, motorkerékpárral vagy kerékpárral utazik. A Kapellskär kikötő meglehetősen messze van Stockholmtól, de segít elkerülni a városból érkező forgalmat.

2. lehetőség: Viking Line – Amorella + Viking Grace

Operátor Viking Line logója
Időtartam 10-11 óra
Indulás naponta 2
Turku kikötője Turku kikötője
Stockholmi kikötő Stadsgården
Megálló(k) Mariehamn/Långnäs (Åland, a Långnäst éjszaka használja)

A Viking Line emellett naponta kétszer közlekedik személykomppal Turku és Stockholm között. Kicsit tovább tart, mint a Finnlines szolgáltatás, de a gyalogosok számára valamivel kényelmesebb, mert a stockholmi Stadsgården kikötője nagyon közel van a központhoz. A sofőrök számára ennek éppen az ellenkezője, mert a stockholmi forgalommal kell szembenézniük, amikor járművekkel indulnak.

3. lehetőség: Tallink Silja – Galaxy + Baltic Princess

Operátor Tallink Silja logója
Időtartam 10-11 óra
Indulás naponta 2
Turku kikötője Turku kikötője
Stockholmi kikötő Värtahamnen
Megálló(k) Mariehamn/Långnäs (Åland, a Långnäst éjszaka használja)

A Tallink-Silja Turku és Stockholm közötti járata nagyon hasonlít a Viking Line-éhoz. 10-11 óra között tart, Ålandon áll meg, és naponta két indulással mindkét irányban. A Tallink Silja ehhez a stockholmi Värtahamnen kikötőt használja, ami nem olyan kényelmes, mint a Stadsgården, de nem is olyan rossz.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ