A leggyorsabb komp Helsinkiből Tallinnba

Utoljára frissítve


Helsinki Finnország és Tallinn, Észtország között a legpraktikusabb út a komppal a Balti-tengeren. A repülés technikailag gyorsabb (30 perces repülés), de drágább, és nem takarít meg annyi időt, ha beleszámol a repülőtérre és onnan való utazás idejére, valamint a biztonsági átlépésre, a csomagok várására stb. Kompok előnyben részesítik ezen az úton, mert sokkal kényelmesebbek. Manapság három lehetőség közül választhat a Balti-tengeren hasonló sebességű komppal:

The distance between Helsinki and Tallinn is about 80km, making it a short journey on a ferry.
The distance between Helsinki and Tallinn is about 80km, making it a short journey on a ferry.

1. lehetőség: Viking Line – M/S Viking XPRS

Időtartam 2:15 és 2:30 között
Indulás naponta 2-3
Helsinki kikötője Katajanokka
Tallinn kikötője Reisi terminál D

A Viking Line XPRS komp a konkrét menetrendtől függően 2 óra 15 perc és 2 óra 30 perc között közlekedik Helsinkiből Tallinnba. Nem ez a leggyorsabb komp Helsinki és Tallinn között, de a Katajanokka terminál meglehetősen közel van Helsinki belvárosához, így kényelmesebb elérni, mint a Nyugati kikötő (Jätkäsaariban). A Katajanokka terminál egy villamosmegálló mellett van, egyébként is 15-20 percnyi sétára van a vasútállomástól.

2. lehetőség: Eckerö vonal – M/S Finlandia

Időtartam 2:15
Indulás naponta 2-3
Helsinki kikötője Nyugati kikötő 2-es terminálja
Tallinn kikötője Reisi terminál D

Az Eckerö Line M/S Finlandia 2 óra 15 perc alatt teszi meg az utat Helsinki és Tallinn között, naponta többszöri indulással. Helsinkiből a hajó a Jätkäsaari nyugati kikötőjéből indul, melynek elérése hosszabb időt vehet igénybe (a Katajanokka vagy a déli kikötőhöz képest). Az Eckerö Line-on gyakran találhat last-minute kompjegyeket Tallinnba kedvező áron, így Helsinkiben az egyik kedvencünk.

3. lehetőség: Tallink-Silja Line – Sztár és Megasztár

Időtartam 2:00
Indulás naponta 2-3
Helsinki kikötője Nyugati kikötő 2-es terminálja
Tallinn kikötője Reisi terminál D

A Tallink-Silja Star és Megastar kompok a jelenlegi leggyorsabb kompok Helsinki és Tallinn között. Naponta többször is teljesítik az utat Helsinki és Tallinn között mindössze két óra alatt.

4. lehetőség: Helsinki Vuosaari – Tallinn Muuga (csak járművek)

Időtartam 2:45 és 4:00 között
Indulás naponta 5-8
Helsinki kikötője Vuosaari
Tallinn kikötője Muuga

A Tallink-Silja és a Finbo Cargo egy kevéssé ismert kompot is üzemeltet Helsinki (Vuosaari) és Tallinn (Muuga) között. A komp csak járművel utazók számára alkalmas. Mivel a komp az egyes helyeken jóval a városközponton kívül eső kikötőkből indul, gyorsabb lehet a járművel utazók számára, különösen a teherautókkal.


Általánosságban elmondható, hogy mindhárom itt felvázolt lehetőség a leggyorsabb kompok Helsinki és Tallinn között. A Csillag és a Megasztár 15 perccel nyer, de ez kicsi előnyt jelent a többiekhez képest. Helsinki és Tallinn között kényelmesebb kompok közlekednek, amelyek 3-4 órát is bírnak, de nincs sok előnye a többihez képest (hacsak nem egy éjszakai körutazásra készül, vagy nagyobb, tágasabb kompra vágyik). Amikor Szentpétervárról és Stockholmból érkezik Helsinkibe, egyes szolgáltatók (pl. Viking Line, Tallink-Silja és St. Peter Line) ezekkel a nagyobb hajókkal gyorsutazást tesznek Tallinnba és vissza, mielőtt visszatérnek Szentpétervárra vagy Stockholmba.

2018 előtt Helsinkiből Tallinnba 1 óra 40 perc alatt lehetett eljutni az észt Linda Line komppal, amely sokak által kedvelt módszer volt, mivel közvetlenül a hajó indulása előtt lehetett érkezni, és csak a déli kikötőben. . Ez azonban már nem lehetséges, mert Linda Lina 2018-ban hasra ment.

checkPro Tip 1

Ha Ön turista, azt javasoljuk, hogy ne szálljon fel ezekre a kompokra péntek este, mert sok részeg finnnel, észttel és oroszral fog találkozni, akik a munkahét után hazatérnek. Jó móka lehet, ha szereti a karaokét.

checkPro Tip 2

Rövid komputakra, például Helsinkiből Tallinnba, a jegy nem igazán biztosít helyet a fedélzeten. Korlátozott számú nyitott ülőhely áll rendelkezésre, és ha késik, két órát ülhet a folyosón vagy a lépcsőházban. Amikor felszállsz, azonnal keress egy helyet, ahol leülhetsz, és ott helyezd el a holmikat.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ