Helsinki kompkikötők és terminálok

Utoljára frissítve


Helsinkiben jelenleg négy kikötő és hat terminál található személyszállító kompok fogadására. Ez azonban változhat, mivel a kompüzemeltetők jönnek-mennek a helyszínről. Jelenleg van:

  • Vuosaari – Hansa terminál
  • Katajanokka
  • Déli kikötő – Olypmia terminál
  • Déli kikötő – Makasiini terminál
  • Nyugati kikötő – 1-es terminál
  • Nyugati kikötő – 2-es terminál

A megfelelő kompterminál ismerete nagyon fontos, mert ezek az egész városban el vannak osztva. Használja ezt a térképet és az alábbi útmutatónkat, hogy megtudja, melyik kompterminálhoz tartozik.

Map of Helsinki with ferry ports marked.
Helsinki térképe a kompkikötőkkel.

Hansa terminál, Helsinki Vuosaari

A Vuosaari kikötő Helsinki fő rakománykikötője, amely a keleti külvárosban található. Sok nagy teherhajó kiköt itt a kikötőbe. Ezen kívül közlekednek itt a Finnlines (Lübeck/Travemünde Németországba/Travemünde), a Finbo Cargo (Tallinn-Muuga irányába és onnan induló) és a Tallink-Silja (szintén Tallinn-Muuga felé/ból) személyszállító kompok. A Tallinn-Muuga kikötőbe induló és onnan induló kompok csak járművekkel utazó utasok számára közlekednek.

Helsinki külvárosi elhelyezkedése miatt a legjobb, ha járművel utazik ezekre a kompokra, hogy elkerülje a városközpont zsúfoltságát. A kikötő azonban jármű nélkül is elérhető, ha metróval a végállomásig, majd egy rövid buszra szállunk át.

További információ itt

Katajanokka terminál, Helsinki Katajanokka

A Katajanokka terminál körülbelül 2 km-re található Helsinki központjától. Lényegében a központban található, egy kicsit túl a régi piacon és az Allas Sea Pool-on, Katajanokka szigetén. A Viking Line jelenleg az egyetlen kereskedelmi szolgáltató, amely innen indul, hajói Tallinnba és Stockholmba indulnak. A Katajanokka terminál könnyen megközelíthető gyalog 20 percre a központi pályaudvartól, vagy villamossal (nincs itt busz). Ügyeljen arra, hogy indulás előtt a villamos meglehetősen megtelhet.

További információ itt
Aboard a ferry docked at Olypmia Terminal, towards the left is Makasiini terminal, and to the right, a Viking Line ship docked at Katajanokka.
Aboard a ferry docked at Olypmia Terminal, towards the left is Makasiini terminal, and to the right, a Viking Line ship docked at Katajanokka.

Olympia terminál, Helsinki déli kikötője

Az Olympia Terminal szintén nagyon közel van Helsinki központjához. Míg a Katajanokka a régi piactól keletre húzódik, a déli kikötő a régi piactól délre halad. Az Olympia terminálról, az egyetlen komp, amely rendszeresen közlekedik, a Tallink-Silja naponta indul Stockholmba/ból. Az Olympia terminál villamossal, vagy gyalog 20 percen belül elérhető a központi pályaudvartól.

További információ itt

Makasiini terminál, Helsinki déli kikötője

A Makasiini a városközponthoz legközelebbi kompterminál, amely a déli kikötőben található, a régi piac és az Olympia terminál között. Jelenleg az egyetlen komp közlekedik itt a St. Peter Line, amely elég gyakran indul Szentpétervárra, valamint ritkán Tallinnba és Stockholmba.

További információ itt

1-es terminál, Helsinki nyugati kikötője

Helsinki nyugati kikötője Jätkäsaari területének végén található, ahol két új kompterminál épült. Az 1-es terminál van a legközelebb a városközponthoz, és jelenleg a Tallink-Silja kompokat szolgálja ki Tallinnba. Megközelíthető villamossal, vagy ~40 perc sétára a központi pályaudvartól.

További információ itt
View towards Jätkäsaari and West Harbour, with Terminal 2 closest, and Terminal 1 in the background.
View towards Jätkäsaari and West Harbour, with Terminal 2 closest, and Terminal 1 in the background.

2-es terminál, Helsinki nyugati kikötője

A Helsinki West Harbour 2-es terminálja az 1-es terminál mellett található. Lenyűgöző új személykompterminál, amely a Tallink-Silja és az Eckerö Line kompokat szolgálja ki. Megközelíthető ugyanarról a villamosról, mint az 1-es terminál, csak egy plusz (és a végső) megálló, vagy a központi pályaudvartól kb. 45 percnyi gyaloglással.

További információ itt
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ