Kompok és körutak Finnország és Svédország között

Finnországból Svédországba számos kompjárat létezik. Ez a két ország jól kapcsolódik a Balti-tengerhez. A forgalom általában Helsinki és Turku felől Stockholm felé halad, a kompok rövid időre megállnak Ålandon, Finnország autonóm szigetcsoportjában. Létezik egy kapcsolat a Botteni-öbölön keresztül is, amely a finn Vaasát köti össze a svédországi Umeå-val. Az ezen útvonalakat üzemeltető társaságok közé tartozik a Viking Line, a Tallink-Silja, az Eckerölinjen, a Wasaline és a Finnlines. Az ezen az útvonalon közlekedő kompok, akárcsak a Balti-tenger nagy részén, a valóságban inkább tengerjáró hajók.

Főbb kompjáratok jobb oldalon Finnország és bal oldalon Svédország között. A Balti-tenger ezen régiója gyakran utazik.
Főbb kompjáratok jobb oldalon Finnország és bal oldalon Svédország között. A Balti-tenger ezen régiója gyakran utazik.

Tények + számok

Aktív kompútvonalak 7+ (lásd lent)
Főbb kompüzemeltetők 5 - Viking Line, Tallink-Silja, Eckerölinjen, Wasaline, Finnlines, Stena Line (lásd lent)
Átkelés naponta 15+

Kompútvonalak

Útvonal jegyzet
Helsinkiből Stockholmba az Åland-szigeteken keresztül Helsinki és Stockholm között napi két komp közlekedik irányonként, a Tallink-Silja és a Viking Line üzemeltetője. Mindegyik megáll Ålandon néhány percre az éjszaka közepén, és mindegyik este indul Helsinkiből, és másnap reggel érkezik meg Stockholmba.
Turkuból Stockholmba az Åland-szigeteken keresztül Naponta több kompjárat köti össze Turku és Stockholm között az Åland-szigeteken keresztül. Ezt az útvonalat a Viking Line és a Tallink-Silja, Naantaliból (Turku közelében) pedig a Finnlines szolgálja ki.
Hanko – Stockholm (Nynäshamn) 2022 óta a Stena Line útvonalat indított a finnországi Hankóból Stockholmba (Nynäsham). Ez az útvonal jelenleg csak járművel utazó utasoknak szól. Hanko Helsinkitől 130 km-re található, Nynäshamn pedig a nagyobb stockholmi körzet része (körülbelül 60 km-re délre a központtól).
Vaasából Umeåba A világ legészakibb kompjáratát a Wasaline üzemelteti, amely a finnországi Vaasát köti össze a svédországi Umeå-val, a Botteni-öbölön keresztül.
Eckerö Grisslehamn/Grisslehamn Eckerölinjen üzemelteti, az egyetlen útvonala
Långnäs/Mariehamn Stockholmba/Stockholmból A nagyobb és gyakrabban közlekedő Åland-i kompok Långnäs és Mariehamn kikötőjében kötnek ki. Ezekből a kikötőkből számos Stockholm közeli pontra indulnak kompok, köztük Kapellskär, Stadsgården és Värtahamnen.
A Svédországba és a finn szárazföldre induló kompok Mariehamn, Eckerö és Långnäs kikötőiből indulnak. Megjegyzés: Az Ålandon belüli kompok nincsenek feltüntetve.
A Svédországba és a finn szárazföldre induló kompok Mariehamn, Eckerö és Långnäs kikötőiből indulnak. Megjegyzés: Az Ålandon belüli kompok nincsenek feltüntetve.
Indulás Stockholmból egy komp fedélzetén.
Indulás Stockholmból egy komp fedélzetén.

Kompüzemeltetők

Finnország és Svédország között nagyobb kompüzemeltetőket találhat nagy hajókkal. A Helsinki és Stockholm, valamint Turku és Stockholm között közlekedő hajók a Balti-tenger legnagyobb utasszállító hajói közé tartoznak. A Viking Line és a Tallink Silja vezető szerepet töltenek be ezen a téren, de a többi szolgáltatónak – Wasaline, Eckerölinjen és Finnlines – is megvannak a maguk előnyei.


Egyéb balti kompútvonalak


Kompjegyek keresése

Az ezen az oldalon említett útvonalak közvetlenül a FerryScan segítségével foglalhatók! A foglalási folyamat minden lépésében segítünk.

Utazások keresése itt
Ferry Scan logó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ